Fred Kaaij

Friday 30/11/2018

Stedenbouwkundige

Een uitgescheurde foto uit een woonblad, daarmee begon het idee van Fred Kaaij voor de fraaie nieuwbouwwijk Tudorpark in Hoofddorp Zuid. De stedenbouwkundige was op dat moment in dienst van de gemeente Haarlemmermeer als stadsarchitect. “Toen ik dat plaatje van een huis in Tudorstijl zag, wist ik gelijk; ‘dit moet het worden!’. Deze oude, Engelse architectuurstijl stamt uit de 16e eeuw en kenmerkt zich door veel detaillering en een hoofdrol voor bakstenen, dakpannen en schoorstenen. Relatief kostbaar, maar door ervaringen van de eerste deelplannen te gebruiken in de volgende, een grootschalige en efficiënte inkoop en een sterke financiële sturing, hebben we het toch voor elkaar weten te krijgen.”

Nieuwbouw kenmerkt zich vaak door repetitie en eenheid, maar voor Tudorpark geldt het tegenovergestelde, vertelt Kaaij. “Elk huis is anders dan het huis ernaast. De vrijstaande huizen, tweekappers en rijtjeshuizen zijn allemaal opgebouwd als een grote villa die bestaat uit meerdere gebouwen. Zo’n blok van verschillende woningen is asymmetrisch van vorm. Dat zorgt voor een heel afwisselend beeld. De gebruikte materialen zijn enorm duurzaam; over honderd jaar zijn deze huizen nog steeds mooi. Misschien zelfs wel mooier. Dit is duurzaamheid die heel dicht bij de mensen ligt. Ik ben nog regelmatig in de wijk en dan schiet ik ook altijd wat buurtbewoners aan. Iedereen vindt de bouwstijl prachtig en voelt zich hier helemaal thuis. Dat is voor mij de essentie van mijn werk. Dat mensen hier echt thuiskomen.”

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste ervaring heeft op onze website. Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Sluiten