Hilde Gründemann

Friday 01/03/2019

Projectdirecteur woningcorporatie Ymere

Toen er door de gemeente Almere in 2008 een prijsvraag uitgeschreven werd voor een sociaal duurzame woonwijk, won Ymere met het plan voor Nobelhorst. De woningbouwcorporatie was in diezelfde tijd al een samenwerkingsverband aangegaan met Dura Vermeer. “Het was dus logisch dat wij deze wijk in co-making met hen gingen ontwikkelen” vertelt Hilde Gründemann. De projectdirecteur van Ymere is sinds 2014 bij Nobelhorst betrokken. “We hebben de risicodragende investering in het aankopen van de grond met Dura Vermeer gedeeld en zijn de ambities waar gaan maken. Doordat we de krachten hebben gebundeld en tijdens het project zijn blijven zoeken naar de ultieme samenwerking, is hetgeen we beoogden ten tijde van de prijsvraag, echt gelukt.”

Nobelhorst onderscheidt zich vooral door het uitgangspunt van sociale duurzaamheid. Menselijke contacten, kleinschaligheid en een dorps gevoel waren vanaf de eerste plannen belangrijke pijlers. “Dat heeft zich vertaald in een voor nieuwbouwwijken ongewone structuur”, vertelt Gründemann. “Het is echt een dorp in de stad geworden. Elke buurt heeft een eigen uitstraling en identiteit. En iedereen wordt lid van een Buurtschap, een vereniging voor en door bewoners. Daardoor kennen mensen hun buren, ontmoeten ze elkaar regelmatig en doen ze het echt samen. De wijk trekt mensen aan die voor deze sociale waarden gaan en zo bouwt het zich verder uit. We zien inmiddels dat er meerdere generaties van een familie komen wonen, net zoals bij de netwerken in oude dorpen.”

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste ervaring heeft op onze website. Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Sluiten