Van kantoor naar iconisch wonen

Friday 01/11/2019

Jeroen Bestman, Architect A3 Architecten

De Kroon is een markant gebouw midden in Zoetermeer met fantastische uitzichten. Het is heel bijzonder om het bovenste deel van de voormalige stadhuistoren te mogen transformeren in luxe woningen. De uitvoering is op dit moment nog in volle gang, maar het wordt een prachtig voorbeeld van hoe je een verouderd kantoorpand een nieuw gezicht geeft en klaarstoomt voor de komende 50 jaar. Samen met Dura Vermeer en in goed overleg met de stadsbouwmeester van Zoetermeer.

Transformeren is best wel ‘hip’ geworden na 2011 toen de crisis toesloeg. Er moest iets gebeuren met het grote aantal kantoorpanden dat overal in Nederland leeg kwam te staan. Hetzelfde gold eigenlijk voor het stadhuis. Door ‘het nieuwe werken’ had de gemeente een groot deel van het pand niet meer nodig. Dura Vermeer heeft het pand toen teruggekocht om er iets anders van te maken. Een goed idee, want herbestemming en daarmee het verlengen van de levensduur is vaak veel duurzamer dan nieuwbouw. Het casco wordt 1-op-1 hergebruikt en er zijn geen nieuwe materialen nodig. Bovendien zou nieuwbouw midden in de binnenstad op zijn minst een uitdaging vormen. Dat alles maakte de keuze van de gemeente om het bestemmingsplan te wijzigen ook relatief eenvoudig.

Luxe woningen van minimaal 85 m2

Het plan om woningen te maken van de bovenste verdiepingen lag er al een tijdje, maar werd uiteindelijk in 2016 concreet gemaakt. Samen met Dura Vermeer hebben we er een aantal differentiatieschema’s en haalbaarheidsstudies op losgelaten. Van het oorspronkelijk idee van 4 à 5 woningen per laag zijn we uiteindelijk naar 3 woningen per etage en meer naar boven naar 2 woningen per laag gegaan, afgetopt met een penthouse. De woningen variëren van ongeveer 85 tot meer dan 200 m2.

Klaar voor de komende 50 jaar

Een van de belangrijkste ideeën achter de relatief grote woningen was dat we niet alleen een gewild, maar vooral ook toekomstbestendig gebouw wilden. Samen met Dura Vermeer hebben we nagedacht hoe we hier het beste vorm aan konden geven. Naast het feit dat we een super flexibel gebouw hebben gecreëerd zonder draagmuren waardoor je het vloeroppervlak per etage in de toekomst kunt inzetten zoals je wilt, heeft Dura Vermeer bewust gekozen om te investeren in riante buitenruimtes. In de ‘oksels’ van het gebouw hebben we balkons van circa 20 m2 gemaakt. Daardoor krijgt het gebouw ook direct meer een woonuitstraling. Daarnaast maken we gebruik van duurzame materialen die weinig onderhoud vergen, is de nieuwe gevel in Art Deco-stijl super goed geïsoleerd en gebruiken we het bestaande WKO-systeem van het gemeentehuis.

Samenwerken met het ontwerpteam

Dura Vermeer is voor een architect een fijne organisatie om mee samen te werken. Ze hebben hun eigen Design Studio, dat praat gewoon heel makkelijk. Het zorgt ervoor dat je je als bouwbedrijf nog niet laat beperken door techniek, maar breder kunt kijken naar een plan of ontwerp. En daar wordt het mijns inziens alleen maar mooier én beter van. Samen hebben we vervolgens de ontwerpen met de stadsbouwmeester besproken. De ontwerpen en uitstraling moest aansluiten op de omgeving die ook recent herbestemd en getransformeerd is. Zo is er een theater en bibliotheek tegenover de toren verrezen. In overleg met de stadsbouwmeester is er bewust voor gekozen om ze een aparte identiteit te geven met elk hun eigen vormgeving en kleurpalet.

Lichtgevend icoon in de avonduren

Het mooie is dat het gebouw nu echt midden in de samenleving staat. Onder zetelt nog steeds de gemeente. Daar binnen stappen is nu veel laagdrempeliger geworden, ook omdat ze een eigen entree op de begane grond hebben aan het stadhuisplein. Leuk detail is dat in de panelen onder de ramen, het logo van Zoetermeer is verwerkt, als een repeterend patroon. Vanaf verdieping 6 zijn het woningen geworden. Dat maakt de buurt levendiger en geeft meer sociale controle. Vroeger stond er midden in de stad vanaf 6 uur een donker silhouet. Nu gaan overal de lampen aan als het ’s avonds donker wordt. Wel zo gezellig voor een pand dat zich midden in het centrum van Zoetermeer bevindt!

 

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste ervaring heeft op onze website. Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Sluiten