Marieke Mentink

Friday 01/03/2019

Dura Vermeer

Een stadsdorp met veel sociale cohesie naast het Waterlandsebos in Almere Hout; dat was de ambitieuze wens van de gemeente Almere en woningbouwcoöperatie Ymere. Dura Vermeer haakte in bij de plannen en maakte samen met hen de droom werkelijkheid. Marieke Mentink is als adjunct-directeur betrokken bij de ontwikkeling van Nobelhorst. “Juist in nieuwbouwwijken is het soms lastig om voor sociale duurzaamheid te zorgen. Het buurtgevoel is er vaak minder dan in bestaande wijken. Om toch dat hechte, dorpse karakter te creëren, hebben we in Nobelhorst al een community opgebouwd voordat er mensen woonden. We hebben veel aandacht besteed aan een dorpse inrichting van de wijk. Zo heeft elk buurtschap een buurtschuur, gemeenschappelijke ruimtes en een eigen identiteit waar bewoners zich mee kunnen identificeren.”

Een andere wens van de gemeente was inclusiviteit; een sociaal diverse samenleving met verschillende gezinssamenstellingen en leeftijden. “Ook dat is iets dat we in Nobelhorst goed hebben weten te bereiken, vertelt Mentink. “Er is keuze in zelfbouw kavels, sociale woningbouw, appartementen, koop- en huurwoningen. Het gebiedsconcept dat we vooraf samen met de gemeente hebben ontwikkeld, heeft daar een belangrijke rol bij gespeeld. We hebben niet alleen in huizen, oplossingen en techniek gedacht, maar ook in levensstijl en identiteit. Wat mist er nog in de stad, waar is behoefte aan? Die vragen hebben we vastgelegd in een gebiedsconcept. Een open en transparante samenwerking als deze, waarbij je elkaars belangen kent, monitort en bewaakt, is essentieel voor het slagen van zo’n bijzonder project als Nobelhorst.” 

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste ervaring heeft op onze website. Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Sluiten