Hergebruik kantoorgebouw biedt kansen voor woningmarkt

Friday 01/11/2019

Rob Langerak, Ontwikkelaar Dura Vermeer

De keuze tussen transformeren of nieuwbouw hangt van verschillende zaken af. Naast de staat van een gebouw – hoeveel moet je slopen voordat je tot het deel komt dat je kunt hergebruiken – is het met name afhankelijk van wat de opdrachtgever wil. In het geval van de voormalige stadhuistoren De Kroon was de keuze eenvoudig. De gemeente zocht naar een duurzame, toekomstbestendige oplossing. Transformatie bleek de beste optie. Rob Langerak was de ontwikkelaar in dit project en vertelt meer over het proces.

De toren was oorspronkelijk onderdeel van het stadhuis, maar door het nieuwe werken kwam het kantoor vanaf de zesde etage leeg te staan. Omdat er weinig vraag is naar kantoren in de omgeving, maar wel naar grote appartementen met lift is in overleg besloten om de toren te transformeren tot luxe woningen. Bovendien geeft het toevoegen van een woningbestemming in het hart van Zoetermeer waar al veel kantoren staan differentiatie. Dat is weer goed voor de levendigheid en de sociale cohesie in het gebied.

Samen met de gemeente

Zo’n plan voor transformatie komt na grondig onderzoek en samen met de gemeente tot stand. In dit geval is het plan in nauw overleg met de architect, de Design Studio van Dura Vermeer en de stadsbouwmeester tot stand gekomen. Dat begint met een markt-, doelgroepen- en opbrengstanalyse. Wie wil er wonen en wat voor woningen zoekt de doelgroep? Wat zijn de bouwplannen in de omgeving? De architectuur wordt vervolgens hierop aangepast. Zo zijn we samen met A3 architecten op relatief grote woningen gekomen met ruime balkons in de hoeken.

Transformatie vaak duurzamer

Transformatie is niet altijd goedkoper, maar het is wel duurzamer. In het geval van De Kroon stond er een prima casco uit de jaren 90, dat gaat nog jaren mee kan. Bovendien zorgt een transformatie vaak voor minder bouwverkeer en daarmee overlast voor de omgeving. Dat is hier zeker van belang, want het gebouw staat in het hart van Zoetermeer én het gaat om werkzaamheden terwijl de vijf etages eronder in gebruik blijven. Dit vergt wel wat aanpassingen in het bouwproces. We werken bijvoorbeeld met hefsteigers en niet met stortkokers om geluid- en stofoverlast te voorkomen.

Andere regelgeving

Transformatie in plaats van nieuwbouw heeft wel gevolgen voor de toepassing van regelgeving. Het is enerzijds soepeler dan nieuwbouw, omdat je nog gebruik kunt maken van de regelgeving uit de tijd dat het gebouw is neergezet. Maar tegelijkertijd verwachten nieuwe bewoners vaak de regels die nu gelden. Dan moet je soms een afweging maken. Daarbij is goed overleg met de afdeling Bouw- en woningtoezicht van de gemeente noodzakelijk.

Veiligheid staat voorop

Ook zijn er strenge veiligheidseisen voor het bouwterrein. Dura Vermeer heeft veiligheid hoog in het vaandel staan. We hebben daarom speciaal een omgevingsmanager aangesteld die zorgt voor beperking van het aantal verkeersbewegingen en een goede communicatie met onder meer omwonenden en winkeliers over bevrachting. Met de gemeente overleggen we sowieso wekelijks om de planning door te nemen en manieren te bespreken om overlast zoveel mogelijk te beperken. Ook voor de ambtenaren die nog aan het werk zijn het ondergelegen stadhuis.

Strakke planning

We zijn inmiddels net klaar met de sloopwerkzaamheden en liggen goed op schema. Dat moet ook wel, want de slechtvalk die een deel van het jaar nestelt op het gebouw vergt een strakke planning en een aangepast bouwproces. Normaal gesproken gebruiken we een kraan om materiaal over de top van de toren te kunnen tillen, nu doen we dat met hefsteigers. Ook de bouwstroom volgt een andere volgorde. De focus ligt tot januari volledig op de buitenkant en de gevel. Zodat ook de slechtvalk in alle rust op haar getransformeerde nest aan het broedseizoen kan beginnen!

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste ervaring heeft op onze website. Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Sluiten