Stoere, robuuste woningen in een sociaal jasje

Monday 30/03/2020

Martin Beukeboom, directeur Dura Vermeer

Inmiddels worden de woningen met veel plezier bewoond. Als ontwikkelende bouwer zijn wij van A tot Z verantwoordelijk voor de totstandkoming van de nieuwe wijk. Maar gedurende het project blijven we nauw samenwerken met de gemeente én de bewoners. Dat moet ook. Want zo weten we aan het einde van de rit zeker dat we aan ieders eisen en wensen voldoen.

De samenwerking begint eigenlijk al met de prijsvraag waarin de gemeente een aantal kaders meegeeft. Onder andere op het gebied van diversiteit en duurzaamheid. We hebben daarom bewust gekozen voor koop- en huurhuizen die door elkaar staan, dezelfde architectonische stijl hebben en gebouwd zijn met dezelfde duurzame en kwalitatief hoogwaardige materialen. Op het gebied van duurzaamheid zijn we destijds ver gegaan door toepassing van “ nul-op-de-meter” woningen. Energieneutraal en gasloos bouwen is nu standaard, maar was in 2017 nog super innovatief. Als één van de weinige bouwers in Nederland hadden we daar toen al veel ervaring mee opgedaan. Onder andere door onze rol in 2016 in de compleet nieuwe woonwijk RijswijkBuiten.

Design: van grof naar fijn

Bij de invulling van een gebiedsontwikkeling werken we van grof naar fijn. Startpunt vormt altijd de locatie, gecombineerd met grondig marktonderzoek. Hoe ziet de locatie  eruit? Wat vraagt de omgeving? Om twee sterk uiteenlopende mogelijkheden te schetsen: is de bouwlocatie meer geschikt voor (stedelijke) hoogbouw, of passen grondgebonden woningen vrijstaand of twee-onder-een kapwoningen juist beter? In een marktanalyse onderzoeken we allerlei demografische, sociale en economische aspecten om te bepalen naar welke type woningen de meeste vraag is. Hierbij  werken we ook samen met lokale makelaars.

In harmonie met de natuur

Op basis van de locatie, de omgeving en het marktonderzoek bedenkt onze Design Studio een eerste concept In dit bosrijke gebied omringd door water lagen woningen die zoveel mogelijk opgaan in de natuur voor de hand. De dorpse levensstijl in Noord-Europa en de typische, Amerikaanse houten lodges met grote veranda’s vormden een belangrijke inspiratiebron. Onze Studio bespreekt de story line vervolgens met de architect die deze omzet in een ontwerp. Bij de ontwerpen is de natuur zoveel mogelijk als vast onderdeel opgenomen. Zo is de natuurlijke omgeving zo min mogelijk aangetast en is er een ecologisch plan gemaakt. Bomen die wel plaats moesten maken voor de bouw, zijn gebruikt voor de erfafscheidingen.

Regisseur van het gehele traject

Als ontwikkelende bouwer ontzorgen we de gemeente van begin tot eind. Dus wij staan aan het roer bij het regelen van allerlei omgevingszaken, de voorbereiding en uitvoering, en bij het commerciële deel: positionering en verkoop. Natuurlijk werken we tijdens het project op veel gebieden met de gemeente samen. Zo zijn zij degene die vergunningen afgeven, bepalen zij welk deel sociale huur wordt en hoeveel koopwoningen er komen met een afgetopte prijs. Ook werken we samen met Welstand aan een mooi stedenbouwkundig plan. Wij zijn echter de regisseur van het gehele project en nemen de volledige integrale verantwoordelijkheid hiervoor. En dat is precies wat een gemeente van ons verlangt.

De koper is koning

Het klantproces is een apart onderdeel van het project. Om ervoor te zorgen dat woningen zoveel mogelijk voldoen aan ieders wens, geven we kopers invloed op het eindresultaat. In veel projecten op de binnenkant én buitenkant, denk bijvoorbeeld aan de kleur van de baksteen en/of het kleurgebruik van deuren en kozijnen. In dit geval bewust alleen op de binnenkant, omdat we de woningen zoveel mogelijk in dezelfde stoere stijl wilden houden. Bewoners kunnen onder andere zelf bepalen waar ze de keuken, badkamer en het toilet willen en hoe deze eruit komt te zien. Zodat ze direct na oplevering in hun nieuwe woning kunnen trekken.

Populaire woningen

Het resultaat mag er zijn. We zijn ontzettend trots op de nieuwe wijk. Stoere, super duurzame woningen die qua setting en ontwerp, de sociale cohesie in de wijk bevorderen. En dat bewoners het hiermee eens zijn, blijkt wel uit de populariteit van de nieuwe wijk. Alle huur- en koopwoningen waren binnen enkele weken van de markt. Op naar de volgende duurzame wijk!

 

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste ervaring heeft op onze website. Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Sluiten