De drie geheimen van RijswijkBuiten

Monday 27/08/2018

Blog Dick Boelen, directeur Vastgoed bij Dura Vermeer

Dick Boelen is directeur Vastgoed bij bouwbedrijf Dura Vermeer. Maar soms voelt hij zich net een gids. Hoe vaak hij al een rondleiding heeft gegeven door de naar eigen zeggen ‘meest duurzame wijk van Nederland’ weet hij niet meer. Heel vaak in ieder geval. Er is nu eenmaal grote belangstelling voor RijswijkBuiten.

Hij vertelt zijn verhaal aan architecten, collega-bouwers en aannemers, bankmedewerkers en gemeenteambtenaren en wie het dan ook maar horen wil. Boelen: “Rijswijk Buiten is echt een duurzame pleisterplaats geworden, een voorbeeldwijk voor de toekomst.” De ontwikkeling van de wijk, die in totaal 3.000 woningen gaat tellen, startte in 2011, toen de gemeente Rijswijk en Dura Vermeer het samenwerkingscontract ondertekenden. Inmiddels staan er al 800 woningen, allemaal nul-op-de-meter. “Twee blokjes duurzame huizen bouwen, dat lukt de meesten nog wel. Maar een hele woonwijk van 3.000 woningen, da’s andere koek.

Volgens Boelen komt het succes van de wijk door drie belangrijke factoren:

 

1. Een samenwerking op basis van flexibiliteit, vertrouwen en transparantie

“De samenwerkingen die wij met de gemeente Rijswijk hebben is heel bijzonder. We werken met elkaar samen op basis van vertrouwen. Geen contracten maken van een halve meter dik. Niet alles willen dichttimmeren. Dat is een basis van wantrouwen, dat werkt niet. Je moet respect hebben voor elkaar en elkaars belangen. En daar duidelijk in zijn. De gemeente wil een mooie duurzame wijk en een sluitende grondexploitatie. Wij willen bouwen en een beetje geld verdienen. Zo simpel is het.” “Je moet ook open zijn. In gesprek gaan over hoe de grondprijs is berekend. Al onze ramingen over bouwkosten in de ontwikkelfase zijn inzichtelijk. In de voorcalculatie en in de nacalculatie.” “Daarnaast moet je flexibel zijn. Er is nu een ander college van burgemeester en wethouders aangetreden. Met wellicht weer andere speerpunten. Met een wens voor andere type woningen. Daar moet je als bouwer flexibel mee omgaan. Aan de andere kant verwachten wij ook flexibiliteit van de gemeente. Bijvoorbeeld over de stijging van de bouwprijzen, daar moet je volwassen discussie met elkaar over kunnen voeren.”

 

2. Maak een slimme en sluitende businesscase

“De gemeente Rijswijk is bereid geweest het verkooprisico van de woningen naar zich toe te trekken. Daardoor kon de grondwaarde omhoog. Ook bepaalde de gemeente de verkoopprijs van de woning. Het stukje van de bouwkosten dat we tekortkwamen, hebben we opgevangen met een ESCO, waarbij de bewoner de installaties huurt met een prestatiegarantie van 10 jaar.”


3. Blijf bij je technisch systeem en ontwikkel dat door

“Wij zijn bezig met de vierde generatie Nul-op-de-meter woningen te bouwen. We hebben dus aardig wat ervaring opgedaan in duurzaam bouwen. Je moet daarbij leren van eerder ontwikkelde woningen en dat verbeteren. Continu. Dat lukt door heel goed te kijken en te analyseren wat een woning ‘doet’ in de gebruiksfase. Je moet dus niet tussentijds switchen van system en ineens iets heel anders ontwikkelen. Want dan begin je weer van vooraf aan.” “Onze eerste generatie duurzame woningen bouwden we in 2007. Een hybride woning met een warmtepomp. Dat type hebben we doorontwikkeld, met warmteterugwinning in de ventilatie en bij de douche. Vervolgens kwam de derde generatie, met een verbeterd energieprestatiecontract en een nul-op-de-meter garantie van tien jaar. Die financieringsconstructies hebben we met de vierde generatie duurzame woningen verder verfijnd. Daarnaast ontwikkelen we nu veel kleinere klimaatinstallaties, zodat we ruimte in de woning winnen. Uiteindelijk leidt dat tot naast heel duurzame, ook nog eens zeer comfortabele woningen. En daar draait het natuurlijk om, dat mensen fijn en comfortabel kunnen wonen in RijswijkBuiten. Ik ben van mening dat dat ons goed lukt!”

Deze website gebruikt cookies om te zorgen dat u de beste ervaring heeft op onze website. Klik hier om onze privacy policy te bekijken

Sluiten